Ett känsligt ämne och högst privat, och så måste det också vara. Men liksom gäller andra aspekter på vår utvecklingsresa, kan reflektioner över detta öka medvetenheten och låta insikter växa. Vad vi äter och stoppar i oss, och vad var och en tål och behöver är högst individuellt. Men vissa ramar för vad som är hälsosamt på vägen finns ändå. Att söka kunskap om detta kan förhindra onödigt lidande.
Vi människor genomgår en ständig förfiningsprocess, både i vårt inre och i vår organism. Ofta äter vi det som känns naturligt rätt för oss. Samtidigt har den västerländska kosten styrts genom otillbörliga tentakler ute i de myndigheter som försett oss med kostråd och rekommendationer. Vi har låtit oss luras av kommersiella intressen, som inte heller vill låta oss förstå hur denna kost skadar vår hälsa. Med ett sunt förnuft kan vi i alla fall enkelt utesluta raffinerade livsmedel och dem som innehåller konstgjorda tillsatser. Dessa är inte ämnade som människoföda. Barn växer upp med att smågodis är något normalt, men sådant är allt annat än lämpligt att förtära. Människan har åsamkat sig själv mycket lidande på vägen, utan att förstå detta.
Att hjärt- och kärlsjukdomar är så vanliga i västerlandet har sina faktiska orsaker. Forskning som påvisar dessa kommer fram alltmer men motarbetas kraftigt av intressen som går i motsatt riktning. Diabetes blir allt vanligare, likaså olika bokstavsdiagnoser. Allt har en orsak. Det vi stoppar i oss och det vi omger oss med påverkar vår hälsa. Luftföroreningar, dåligt vatten, strålning, vacciner och många läkemedel är annat som påverkar vår hälsa negativt. Liksom alkohol, tobak och droger.
Ju mer medvetna vi blir, desto mer öppnas också våra ögon för vad vi faktisk stoppar i oss och hur vi lever. Att måna om organismen blir viktigare och mer självklart. Förr eller senare får vi ju ta konsekvenserna av hur vi har levat. Sedan är det mycket individuellt vad vi och vår mage mår bäst av. Något som vi får lära av genom hela livet. Men det vi tycker om är inte alls säkert att vi mår bra av. Mycket kan vara förföriskt gott, men inte alls hälsosamt, även om reklamen vill låta påskina just detta.
Utöver detta växer också en större ansvarskänsla fram i människan. Vi börjar bry oss inte bara om oss själva utan också om miljön och andra levande varelser. Denna resa får var och en göra. Det finns inget som kan stoppa den gradvisa utvecklingen av monadens medvetenhet i människan, även om starka krafter vill hålla oss distraherade och tillfälligt kan fördröja detta. Att söka kunskap och öka medvetenhet och förståelse är därför av största vikt. Genom våra individuella val skapar vi världen.
Från ett högre perspektiv finns andra aspekter på vår hälsa. Då vi är uppbyggda av energier, innebär vår själsliga utveckling en ständig process av förhöjning av dessa, och över- och understimulering av energicentra genom det emotionella livet. Även påverkan av andra krafter kan medföra särskilda problem på de olika utvecklingsstadierna. Samtidigt är vi en del av planetens liv, vilket också påverkar oss på olika sätt.
Grundläggande för en hälsosammare kost är dock att börja äta mer av det som är bra och mindre av det som är dåligt. Våra smaksinnen har blivit störda av konstgjorda ämnen och felaktig kost, men ju mer ren mat vi vänjer oss vid desto större njutning ger den rena kosten.
Bra mat att äta mer av är:
Ekologiska frukter, bär och grönsaker
Växtprotein (t.ex. ärtor, bönor, linser, quinoa, bladgrönt)
Nötter och frön
Säd & örter (t.ex. fullkorn, kli, råris, hirs)
Minska gärna på:
Animaliska produkter (t.ex. kött, charkuterier)
Vitt socker (i en uppsjö produkter t.ex. drycker, kakor, godis)
Vitt mjöl (bröd, kakor mm)
Tillsatsämnen (konserveringsmedel, surhetsreglerande medel, aromämnen mm)
Hel- och halvfabrikat (innehåller oftast icke önskvärda tillsatser och fetter)
Chips, godis och glass (mest tillsatser här...)
Transfetter (friterad mat, kakor, glass mm)
Frigör dig helst från skadliga ämnen såsom:
Droger, alkohol, tobak
Carcinogener (cancerframkallande ämnen)
Giftiga produkter (innehållande miljögifter, giftiga alkaloider, mm)
"Kinastudien"
av T. Colin Campbell
"Grönt för livet"
av Victoria Boutenko
"Den självläkande människan"
av Sanna Ehdin Anandala
"Den hemlige kocken"
"Äkta vara"
av Mats-Eric Nilsson
"Peace food"
av Ruediger Dahlke
"Äta djur"
av Jonathan Safran Foer
"Andlig näringslära"
av Gabriel Cousens
"Eterhöljet"
av Lars Adelskogh
Kontakt: info@nylivslust.se Sitemap